Spruce House on Boulder Green Home Tour

The purpose of the Boulder Green Home Tour is to highlight some of the most innovative green building projects in Boulder and to help promote the collaborative exchange of ideas on green building in our community. This year the tour included the Spruce House.

E53B

Water efficient fixtures in the master bath

Click here for more photos on Houzz. An urban infill project on a leafy street of the Mapleton Landmark District in the heart of downtown, this new building combines the scale and elements of historic structures with current sustainable technologies. The Spruce House rates highly for its walkable location, bike linkages, and easy access to plentiful public transportation, as well as for its proximity to Open Space.

Along with a tight, energy efficient envelope, high-efficiency radiant heat, low water use, and photovoltaics, the design of this house integrates innovative strategies for longevity. It is registered for LEED pilot credits in Design for Adaptability. The goal is to design a house that can easily adapt to changes in the occupants’ lives. With minimal or no changes, this project can accommodate the homeowners’ aging-in-place or changing physical abilities. This house has all the main functions of living and entertainment on the ground level.

Natural cross ventilation and abundant daylight in each room is mitigated on the south and west by preserved mature trees, low-E 366 glazing, deep overhangs, and a removable sail shade.

A separate rental apartment above the detached garage off the alley increases the density of the site.

Advertisements